Nederland stapt over op 4G

De nieuwe 4G-technologie voor mobiel internet wordt steeds groter in Nederland. In haar Telecommonitor voor het derde kwartaal van 2015 zegt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat op het terrein van mobiel datagebruik 4G de nieuwe standaard is. Het dataverkeer via de oudere 3G-techniek groeit nauwelijks meer terwijl het gebruik van 4G fors toeneemt.

4G plust met 25 procent
Het dataverbruik via 4G is met 25 procent toegenomen. In het derde kwartaal is er ruim 18 miljard MB doorheen gegaan. Dit is al meer dan het verbruik via 3G. Via deze verbinding werd iets meer dan 13 miljard MB verbruikt.

Landelijke dekking 4G
De sterke groei van het 4G-datavolume komt volgens ACM doordat alle providers nu een bijna landelijke 4G-dekking hebben. Bovendien hebben veel consumenten nu een mobiel met 4G-verbinding en abonnementen met grotere databundels.

Klanten KPN verbruiken meeste data
Van de vier providers met een eigen netwerk in Nederland is KPN de grootste. Hun marktaandeel op basis van datagebruik ligt tussen de 35 en 40 procent (ACM publiceert de exacte cijfers niet).

Vodafone is met tussen de 25 en 30 procent nummer twee, T-Mobile scoort een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent en Tele2 heeft een schamel marktaandeel van tussen de 0 en 5 procent. Aanbieders die diensten leveren over het netwerk van een ander leveren 5 tot 10 procent van het datavolume. Overigens scoren deze aanbieders veel beter als het om het bellen gaat. Hun marktaandeel is op de belmarkt 40 tot 45 procent.

Infographic 4G populair
4G steeds populairder