iPhone en 4G

iPhone en 4G

Steeds meer mensen willen gebruikmaken van 4G, waarmee internetten supersnel gaat. Internetten is gemiddeld tien maal sneller dan met een 3G-netwerk. Helaas zijn niet alle iPhones geschikt voor 4G en bij de iPhone 5 is er niet voor alle netwerken landelijke dekking. Hieronder per model een overzicht van de 4G-mogelijkheden.

iPhone 6
4G via alle Nederlandse 4G-netwerken

iPhone 6 Plus
4G via alle Nederlandse 4G-netwerken

iPhone 5s
4G via alle Nederlandse 4G-netwerken

iPhone 5c
4G via alle Nederlandse 4G-netwerken

iPhone 5
Landelijke dekking 4G alleen bij T-Mobile. Vodafone en KPN hebben alleen 4G in en rond de grote steden in de Randstad. Dit heeft te maken met frequenties die de iPhone 5 beschikbaar heeft. Alleen T-Mobile gebruikt die landelijk.

Vodafone en KPN gebruiken de 1800 MHz-frequentie alleen in een paar stedelijke gebieden om zo de capaciteit van hun netwerk uit te breiden. Heb je een iPhone 5 en wil je optimaal profiteren van 4G dan kies je dus het beste voor T-Mobile als provider. Overigens is de landelijke dekking van T-Mobile relatief. Hieronder lees je dat de dekking van T-Mobile ver achterblijft bij die van Vodafone en KPN.

iPhone 4s en oudere iPhones
Niet geschikt voor 4G. Je zult moeten internetten via 3G of wifi.

Dekking per provider
De 4G-dekking verschilt heel erg per provider. Er zijn drie providers die 4G aanbieden in Nederland: KPN, Vodafone en T-Mobile. KPN heeft verreweg de grootste dekking. Volgens 4Gdekking.nl heeft KPN een dekking van 98,2% van de inwoners en 95,7% van de oppervlakte van Nederland.

Vodafone breikt met haar 4G-netwerk 92,4% van de inwoners en dekt 84,7% van de oppervlakte. T-Mobile blijft momenteel ver achter met 61,3% van de inwoners en 32% van de oppervlakte.

4G dekking KPN, Vodafone en T-Mobile

de 4G-dekking van respectievelijk KPN, Vodafone en T-Mobile (bron: 4Gdekking.nl)

Op de foto bovenaan een iPhone 6 en 6 Plus: beiden geschikt voor 4G. De foto is genomen door Brian DePalo.